Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka pysznotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
masło 1/4 kostki
margaryna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
żółtko jajek 2 szt
jajko 1 szt
śmietana 3 łyżki
jabłka 5 szt
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka pysznotka

Ciasto: przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, masło z margaryną posiekać z mąką dodać jajko i żółtka,cukier puder całość wymieszać. Dodać szczyptę soli i śmietanę. Ciasto wyrabiamy a następnie odkładamy do lodówki na kilka godzin. Dzielimy na dwie części.
Jedną część ciasta układamy na wysmarowanej tłuszczem formie i kładziemy na niej jabłka (najlepiej antonówki) pokrojone w ćwiartki( jabłka można posypać cynamonem). Drugą część ciasta ścieramy na grubej tarce bezpośrednio na jabłka.Posypać cukrem pudrem. Pieczemy w temp ok 170 C przez 40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

suzana 07.08.2011 19:56
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak