Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello z białą czekoladą

5.0
(81)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ciasto rafaello z białą czekoladą. Biszkopt przekładany masą kokosowo-czekoladową i posypany wiórkami kokosowymi.

Składniki:

Biszkopt:

jaja 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa:

śmietana kremówka 1/2 litra
biała czekolada 1 tabliczka
wiórki kokosowe 150-200 gramów
margaryna 1/4 kostki

Porada

Tortownica o średnicy 28 cm. Ciasto wymaga chłodzenia przez kilka godzin.

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello z białą czekoladą

Ciasto rafaello z pyszną masą ze śmietanki kremówki, białej czekolady oraz wiórków kokosowych. Część biszkoptu smaruje się masą kremową, posypuje pokruszonym biszkoptem i wiórkami kokosowymi. To ciasto dla wielbicieli kokosa, bitej śmietany i białej czekolady.

Rafaello z białą czekoladą - sposób przygotowania:

Biszkopt:

1. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając, aż cukier całkowicie się rozpuści i otrzymamy gęstą oraz lśniącą pianę.

2. Wciąż miksując dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta.

3. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, wymieszać.

4. Otrzymaną mieszankę mąki i proszku dodać do ubitej masy, najlepiej przez sitko i w trzech partiach, za każdym razem krótko miksując na bardzo małych obrotach miksera lub delikatnie mieszając łyżką, do połączenia się składników. Chodzi o to aby, nie było widocznej białej mąki, a ubita piana za bardzo nie opadła.

5. Masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 28 cm i wstawić ją do piekarnika. Piec przez około 40 minut w temperaturze 170°C.

Masa rafaello z białą czekoladą:

1. Po upieczeniu biszkoptu i wystygnięciu przekroić ciasto na pół i jedną połówkę zetrzeć na tarce na okruszki (okruszki mogą być różnej wielkości, nie muszą być jak bułka tarta).

2. Połowę śmietany wlać do garnka i podgrzać razem z margaryną* i połamaną na płytki białą czekoladą. Podgrzewać aż czekolada i margaryna się rozpuszczą. Masę zostawić do ostygnięcia.

3. Drugą połowę śmietany ubić. Do ostudzonej masy dodać pokruszoną połówkę biszkoptu i dużo wiórków kokosowych (tyle ile uda się połączyć z masą, ok. 150 gram) oraz połowę ubitej śmietany.

4. Połowę biszkoptu umieścić w tortownicy, wyłożyć na biszkopt masę i wyrównać wierzch. Na to położyć pozostałą połowę bitej śmietany i cały wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

5. Ciasto rafaello  z białą czekoladą zostawić w lodówce najlepiej na całą noc, wtedy jest najlepsze. Wszyscy, którzy próbują tego ciasta są zachwyceni:)

* Jeśli wolisz masło, użyj masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

21.12.2013 12:20
Byloby o wiele czytelniej gdyby wszystkie skladniki wraz z iloscia przedstawic na poczatku.
halina17 09.08.2011 15:37
smaczne
Natalia37
Natalia37 07.08.2011 19:19
uwielbiam to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak