Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z jabłkami i rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
miód 2 łyżki
piwo ciemne 100 ml
masło 1 łyżka
rodzynki 5 dag
cytryna 1/2 sztuki
rozmaryn 1 gałązka
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 sztuka
jabłko winne 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z jabłkami i rodzynkami

Żeberka opłukać, osuszyć podzielić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Rozmaryn drobno posiekać. Miód wymieszać z piwem, rozmarynek i słodką papryką. Żeberka włożyć do brytfanki, posmarować rozrobionym płynem. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez 50 minut.
Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny, dusić, aż zaczną się rozpadać. Dodać namoczone rodzynki i masło, dusić jeszcze przez 3 minuty. Podawać zamiast sosu do żeberek.
Żeberka można również przed pieczeniem zamarynować w marynacie: mieszanka posiekanego czosnku, oleju z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, kolendry i pieprzu. Będzie wtedy bardziej aromatyczne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak