Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa-krem z zielonej sałaty

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 2 szt
masło 40 g
sałata 300 g
wywar warzywny 600 ml
śmietana 200 ml
sól do smaku
pieprz do smaku
ser pełnotłusty 100 g
chleb tostowy 4 kromki
olej 3 łyżki
ser ementaler 80 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa-krem z zielonej sałaty

1. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Liście sałaty opłukać, porwać na kawałki. Masło rozpuścić w rondelku, szybko podsmażyć na nim ziemniaki. Podlać je wywarem warzywnym, gotować na wolnym ogniu. Gdy będą miękkie, dodać sałatę. Po 5 min zmiksować zupę na gładko, rozrzedzić śmietaną, dodać starty ser, mieszać, aż się rozpuści. Doprawić sola i pieprzem.
2. Chleb tostowy pokroić w kosteczkę, zrumienić na oleju. Ementaler pokroić w większą kostkę. Zupę rozlać do miseczek. Podawać z grzankami i ementalerem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pierniczkowo 26.10.2012 08:26
ciekawe, takiej zupy jeszcze nie jadłam:)
RenataZ-et 20.05.2012 17:15
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak