Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupka cukiniowa z kurczakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 40 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
masło 3 łyżki
cukinie młode 2 sztuki
ziemniaki 3 szuki
serek topiony 2 opakowania
marchewka 2 sztuki
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
świeże zioła
groszek cukrowy 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupka cukiniowa z kurczakiem

Piersi z kurczaczka należy starannie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręczniczkiem kuchennym i pokroić piersi w grubszą kostkę. Przyprawić je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Odstawić do \"przegryzienia się\" na 15-20 minut. W większym garnku rozgrzać 2 łyżki masła, wrzuć następnie mięso i smażyć około 7 minut na złoty kolor. W tym czasie można umyć cukinie i je osuszyć. Niektórzy nie lubią cukinii ze skórką, dlatego można je z niej obrać, ale nie jest to konieczne. Cukinię pokroić w talarki i dodać ją do mięsa z łyżką masła. Smażymy razem około 5-7 min. Ziemniaki obrać, umyć pod bieżącą wodą i pokroić. Wrzucić do mięsa. Zalać litrem wody i gotować wszystko razem 30 min. Dodać serki topione i dokładnie wymieszać. Wrzucić następnie groszek. Doprawić solą, pieprzem, gałką i posypać przy podawaniu świeżymi ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak