Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny rosół z ryżem i imbirem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak średni 1 sztuka
cebula biała 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
ryż 50 dag
olej roślinny 1 łyżka
sos sojowy do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
szczypior 4 liście
papryczka chili 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny rosół z ryżem i imbirem

Kurczaka należy starannie umyć pod bieżącą zimną wodą i umieścić w garnku. Zalać go 6 szklankami zimnej wody i wsypać do niej pół łyżeczki soli. Gotować do wrzenia po czym zmniejszyć ogień. Obrać cebulę i marchew. Połowę z tych warzyw wrzucić do garnka. Dodać kilka ziaren pieprzu i liść laurowy. Gotować około 2 godzin na niewielkim ogniu. Ryż przepłukać na sitku a następnie ugotować go w osolonej wodzie do miękkości czyli jakieś 15 minut na średnim ogniu. Na patelnię wylać 1 łyżkę oleju i rozgrzać ją. wrzucić pozostałe posiekane wcześniej warzywa i krótko podsmażać. Z zupy wyjąć mięso, oddzielić je od kości i pokroić na kawałki. Wrzucić ponownie do wywaru z przesmażonymi warzywami z patelni. Gotować przez następne 10 minut. Zupę doprawić solą, posiekanym ząbkiem czosnku lub czosnkiem granulowanym Prymat, sosem sojowym, curry, imbirem oraz gałką muszkatołową. Zupa w zasadzie już gotowa. Rosół podawać z ugotowanym ryżem i posiekaną papryczką chili. Do dekoracji ładnie wygląda pływający szczypiorek. To ulubiony przepis na rosół mojego narzeczonego, który bardzo lubi zupki chińskie a ja próbuję go od nich oduczyć.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 20.08.2011 23:33
rozgrzewający imbir w rosole na zimne dni...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak