Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowo-jogurtowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
śmietana 30% 1 l
biała czekolada 2 tabliczki
brzoskwinie 1 puszka
śnieżka 2 op
posypka czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowo-jogurtowy

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej chwilę ubijamy. Następnie do piany z białek dodajemy po jednym żółtku (ciągle miksując), mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temp. 180*C.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części. Nasączamy sokiem z brzoskwiń wymieszanym z odrobiną wody.
Masa: śmietankę podgrzewamy z białą czekoladą do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie schładzamy w lodówce przez pół godziny, po czym miksujemy wraz ze śnieżką.
Następnie przekrojone placki biszkoptowe smarujemy kremem i układamy pokrojone w plastry brzoskwinie. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem, boki tortu posypujemy posypką czekoladową. Wierzch i boki dodatkowo ozdabiamy rozetkami z kremu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

novita23 04.09.2011 17:26
super
Olaa 01.09.2011 12:34
piękny
Katarzyna/kate1980 12.08.2011 23:13
śliczny
ewasylwia 07.08.2011 16:19
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak