Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z kukurydzą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
kukurydza 1 puszka
boczek 100 g
cebula 1 sztuka
bulion 500 ml
mleko 500 ml
oliwa
sól
pieprz
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z kukurydzą

Gotowany boczek pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i podsmażyć na odrobinie oliwy. Jak się zarumieni, to wyjąć go na talerzyk, a do garnka wrzucić umytą i obraną cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażyć i doprawić solą. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i smażyć na niewielkim ogbiu przez parę minut. Zalać wszystko gorącym bulionem. Dodać odsączoną kukurydzę i gotować pod przykryciem ok 15 minut.
Odlać połowę zupy i rozdrobnić za pomocą blendera. Dorzucić spowrotem do garnka, dolać mleko, dorzucić boczek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować.
Już w talerzu posypac umytą i drobno posiekaną natką pietruski i grubo mielonym pieprzem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 24.09.2011 16:22
pyszna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak