Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa Pavlova

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białko 6
cukier 300 g
łyzeczka czerwonego octu winnego
1 łyzeczke mąki kartoflanej
starta czekolada 50 g
kakao 3 łyżki
śmietana kremówka 500 ml
owoce sezonowe
starta czekolada do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa Pavlova

Wg Nigelli Lawson ale przepis szefa kuchni hotelu Esplanade z Australii z 1929 dla Anny Pavlovej .

6 białek ubić na sztywno - pod koniec dodawac po łyżce 300g miałkiego cukru i ubjać dlaej na sztywno. Potem dodac łyżeczkę mąki kartoflanej, czekolade, kakao i łyżeczkę octu. Wymeiszac recznie delikatnie.
Uformować w okrąg (mały) na papierze do pieczenia na blasze. Rozgrzac piekarnik do 180st.
Wstawić do pieca w 180st i po 5 min przykręcić tempetarurę na 150st. Piec 1,5 godziny. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzoną bezę sposobem Nigelli położyć na paterze (mozna dnem do góry) i wyłożyć na nią 500 ml ubitej na sztywno bitej śmietany (bez cukru). Dekorować owocami sezonowymi i np startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eli82 13.03.2011 09:09
mniam
ZEWA 11.02.2011 11:59
już od dłuższego czasu przymierzam się do zrobienia tego cudeńka
SmacznaPyza 07.01.2011 10:45
cudeńko!
aranka 30.10.2010 14:29
Pieknie wyglada !
banditka 10.09.2010 10:21
śliczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak