Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cierpki deser w pieczonej skórce grejpfruta

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grejpfrut 6 sztuk
jajko 7 sztuk
mąka 3 łyżki
cukier 150 gram
migdały mielone 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Cierpki deser w pieczonej skórce grejpfruta

Grejpfruty dokładnie oczyścić pod wodą, skórkę wyszorować najlepiej szczoteczką. Osuszyć z nadmiaru wody. Odciąć wierzch w poziomie (około 1/5 owocu). Nożykiem wyciąć miąższ z środka i wycisnąć z niego sok. Grejpfruty powinny być oczyszczone w środku aż do białej skórki (twardego, białego miąższu okrywającego od środka łupinę). Jaja umyć, rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z połową cukru na puszek. Następnie dodać mielone migdały oraz mąkę. Miksując na niskich obrotach stopniowo dolewać wyciśnięty z grejpfrutów sok. Następnie ubić białka na sztywną pianę. Następnie miksując mikserem na najniższych obrotach dodawać do ubitej piany pozostały cukier. Gotową pianę z cukrem stopniowo dodawać do masy grejpfrutowej cały czas delikatnie miksując. Tak powstałą masą napełniać skórki grejpfrutów (nie dopełniać do pełna - zostawić 0,5 cm od wierzchu). Tak przygotowane grejpfruty wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez około 25 minut. Należy podawać zaraz po wyciągnięciu, na ciepło. Przygotowany deser można przyozdobić listkami mięty.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 10.01.2012 09:26
smaczny
Margo1 10.01.2012 09:26
smaczny
krystyna24 02.09.2011 23:00
pycha
Kate131 14.08.2011 08:39
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak