Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z koperkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żeberka wędzone 1 sztuka
woda 2 litry
marchewka 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 3 gałązki
por 1/2 sztuka
cebula 1 sztuka
ziemniaki 4 sztuki
ogórki kwaszone 1/2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
koperek 2 garstki
śmietana 0,5 szklanki
mąka 1 łyżka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z koperkiem

Do garnka wlać ok. 2 l wody, włożyć wędzone żeberko i zagotować. Jeśli pojawi się szum to go zdjąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka razem z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubszych oczkach, wrzucić do garnka, gotować ok 10 minut. W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić w kostkę i również dodać do gotującej się zupy. Ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić ogórki i smażyć o, dodać do zupy.Gotować do miękkości warzyw.Doprawić pieprzem i solą.Zabielić śmietaną z mąką z odrobina zimnej wody. Dodać koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak