Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche 40 dag
cukier 2 szklanki
margaryna 250 g
jajko 10
miód 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Makówka

Ciasto mrożone rozmrażamy i wałkujemy.
Kładziemy je do natłuszczonej blachy .Mak zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z wodą 1:1 .
Gotujemy 15 minut.
Studzimy, odsączamy i mielimy 3 razy.
Masło topimy z miodem i cukrem.
Dokładamy żółtka, proszek do pieczenia i bułkę tartą.
Mieszamy.
Łączymy z ubita piana z białek.
Pieczemy 40 minut w temp.200*C .
Przed podaniem polewamy gotową polewą czekoladową i dekorujemy połówkami orzechów włoskich.
Kroimy na porcje.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 14.08.2012 09:24
chętnie spróbuję
angelika14 16.06.2012 10:31
oj dawno nie jadłam tej pyszności
romanrafal
romanrafal 04.03.2012 08:30
smaczne
Ewelina38 10.02.2012 20:12
bardzo lubię ciasta z makiem
Małgorzata113 05.08.2011 19:29
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak