Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z prawdziwków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 szt
olej 1 łyżka
masło 2 łyżki
śmietana kremówka 10 dag
wywar warzywny 1 l
sok z cytryny
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat
prawdziwki 20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z prawdziwków

Grzyby suszone zalewamy szklankę zimnej wody i odstawiamy na 1 godzinę. Zamrożone grzyby rozmrażamy. Kilka odkładamy do dekoracji.
W garnku szklimy na maśle cebule. Dodajemy pokroje w kostkę ziemniaki i chwile razem smażymy. Dodajemy rozmrożone grzyby i smażymy jeszcze chwilę . Zalewamy bulionem. Dodajemy moczone grzyby razem z woda w której się moczyły.
Wszystko gotujemy 15 minut.
Gotowa zupę miksujemy i przecieramy przez gęste sitko.
Doprawiamy śmietaną.
Do smaku dodajemy kilka kropel soku z cytryny, sól i pieprz.
Ponownie gotujemy. Pozostawione grzyby do dekoracji kroimy w plasterki i smażymy na oleju. Wyjmujemy osuszamy na papierowym ręczniku.
Dekorujemy nimi zupę już nalaną do talerzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 21.09.2013 17:49
pyszna zupka
ewaa 10.11.2012 20:54
pyszna
caralajna 27.04.2012 17:15
jadłam tylko kilka razy
barbara11561 30.03.2012 09:38
przepyszna
misia53 24.11.2011 14:52
Benia może sobie pozwolić na borowiki, bo u niej czuć lasem..... a ja tylko pomarzę ....i czekam do swiąt.
ben-ka 08.09.2011 08:53
lubię zupki grzybowe,są takie pachnące.
szyba 05.08.2011 19:52
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak