Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem mielonym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 1 sztuka
mięso mielone 1 kg
kostka rosołowa 1 sztuka
jajko 1 sztuka
koncentrat pomidorowy 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
masło 2 łyżki
ryż 3 torebki
przyprawa do dań Kucharek do s
majeranek 1 szczypta
śmietana do sosu
mąka do zagęszczenia sosu

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem mielonym

Ugotować ryż na półtwardo.Z kapusty wykroić głąb i obgotować kapustę.Liście rozdzielić. Ściąć zgrubiałe nerwy liściowe. Wymieszać mięso z ryżem i jajkiem, doprawić do smaku przyprawą, solą, pieprzem i majerankiem. Farsz układać na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwinąć w rulon. Układać w żaroodpornym głębokim naczyniu lub w gęślarce. Na spód naczynia ułozyć liśie, na liście gołąbki, jeden koło drugiego, cisno układając. Przykryć liściami kapusty, wtedy gołabki sie nie przypieką. Podlać wodą z 2 łyżkami koncentratu pomidorowego z 2 łyżkami masła. Piec w piekarniku ok.1-1,5 godziny.
Po upieczeniu wyłożyć gołabki, oddzielnie zrobić sos pomidorowy z dodatkiem kostki rosołowej, koncentratu pomidorowego, listka laurowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 11.08.2011 07:56
bardzo lubię gołąbki :)
Ewelina47 09.08.2011 08:52
mniamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak