Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki w zalewie octowo- miodowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 litr
ocet 10 % 0,2 litr
miód prawdziwy 5 łyżka
sól 2 łyżeczka
cukier 150 gram
ogórki 2 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki w zalewie octowo- miodowej

Ogórki umyć, obrać, pokroić w plastry lub słupki (wg uznania). Posolić i wymieszać. Odstawić na kilka godzin. Przygotować słoiki: umyć, wygotować, ja robię w małych słoiczkach 200ml lub nawet mniejszych np po majonezie, wtedy nie muszę się obawiać że otwarty słoik będzie długo stał zanim go opróżnimy. Przygotować zalewę. Wodę, ocet, cukier, miód, liście laurowe i ziele angielskie wymieszać w garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez parę minut uważając żeby nie wykipiało. W międzyczasie do słoików powkładać ogórki, można dodać po kilka plasterków surowej marchwi. Tak przygotowane ogórki zalewać gorącą zalewą, szybko zakręcić i odwrócić do góry dnem. Można jeszcze pasteryzować ok 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak