Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka z śnieżką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl.
proszek do pieczenia 1-2 łyżeczki
cukier puder niecała szklanka
margaryna 1 kostka
żółtko jajek 6 sztuk
śmietana 2 pełne łyżki
jabłka 1 - 1,5 kg
cynamon
śnieżka
olejek migdałowy 1/2 pół dzbanuszka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z śnieżką

1. Mąkę, proszek, cukier puder, margarynę, żółtka i śmietanę, olejek migdałowy połączyć ze sobą. Zagnieść. W razie potrzeby (gdyby ciasto zbyt mocno kleiło się do ręki) dodać mąki.
2. Jabłka obrać i potrzeć na tarce z dużymi oczkami.
3. Ciasto podzielić na dwie części. Wstawić do lodówki na 2 godziny
4. Obie części ciasta rozwałkować.
5. Blachę wyłożyć papierem. Ułożyć na niej pierwszy placek, następnie potarte jabłka. Jabłka posypać cynamonem. Przykryć drugim plackiem.
6. Piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
7. Przygotować śnieżkę wg przepisu na opakowaniu. Podawać z szarlotką posypaną cukrem pudrem. Całość można ozdobić bezą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wiola28a 10.01.2012 18:29
pyszne ciacho
misia53 16.09.2011 09:52
bardzo pyszna
ewaa 27.08.2011 20:32
uwielbiam szarlotkę
Natalia/tubisiek 13.08.2011 08:59
ja też bardzo lubię szarlotkę :)
Natalia/tubisiek 13.08.2011 08:59
ja też bardzo lubię szarlotkę :)
Malinka 10.08.2011 20:23
Uwielbiam szarlotkę!
suzana 05.08.2011 16:07
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak