Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 2 kg
marchew 1 szt
cukinia 1 szt
cebula 1 szt
kiełbasa 30 dag
słonina wędzona 10 dag
ser żółty 10 dag
szczypior siekany 3-4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plasterki i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Słoninę pokroić w kostkę, stopić, dodać posiekaną cebulę, pokrojoną kiełbasę i podsmażyć. Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę, włożyć do rondla, podlać odrobiną oliwy podgotować około 10 m minut. Naczynie żaroodporne posmarować pozostałą oliwą. Ziemniaki odcedzić, połowę wsypać do naczynia, następnie włożyć cebulę z kiełbasą, posypać połową szczypioru, dodać cukinię, odrobinę soli, pieprzu i pozostałe ziemniaki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 20 minut w temp 200 stopni. Pod koniec pieczenia posypać pozostałym szczypiorem, położyć plasterki sera, zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 10.01.2014 09:54
rewelacyjna
olkaaa 09.10.2013 07:53
też taką robię
IlonaAlbertos 07.04.2012 23:13
Wspaniała, uwielbiam takie zapiekanki.
Iwusia 06.04.2012 23:08
uwielbiam takie zapiekanki :)
mirosława4 22.10.2011 23:19
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak