Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona herbata po tunezyjsku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięta suszona 2 lyzki
cukier 3 lyzki
woda 1-2 szklanki
herbata zielona 1 lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona herbata po tunezyjsku

Zagotowac ok.3 szklanek wody
Na sitko wsypac herbate i miete, przelac goraca woda (chodzi o, to, zeby oczyscic herbate z kurzu i pozbycie sie goryczki )
Do czjniczka, w ktorym bedziemy zaparzac wsypac odcedzona herbate z mieta , zalac rezsta goracej wody, przykryc i zaparzac przez kilka minut, pod przykryciem.
Jesli woda nie byla zbyt ciepla, to ustawic czajnik na malusienkim ogniu--na chwilke;
Teraz przecedzic herbate z mieta i wsypac cukier przelewajac herbate z czajnika do czajnika lub jakiegos garneczka.
czynnosc te powtarzac dobre kilka razy, zacznie sie tworzyc piana i kolr sie zmieni z przezroczystego na troche metny;
I herbatka gotowa, nalezy ja nalewac do kieliszkow, z gory, chodzi o te pianke, zeby byla .
Mozna do dekoracji wlozyc w kieliszki zielona , swieza miete, lub orzeszki pini.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 03.05.2012 10:35
ciekawe
bami 01.12.2011 14:04
O, bardzo interesujący sposób na zieloną herbatę :)
Barbara40 18.11.2011 15:07
Tak, trzeba sie troche pobawic, ale to kwestia wprawy
Natalia/tubisiek 08.11.2011 10:58
trochę z tym roboty ale z pewnością jest smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak