Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjna musaka

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 szt
mięso mielone 600 g
pomidory krojone z puszki 1 op
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyzki
mleko 1,5 szkl
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
olej do smażenia
kminek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
cynamon do smaku
bakłażan
oregano 1 łyżeczka
ser gouda 3 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjna musaka

1. Bakłażan pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 30 min. Odcisnąć i przesmażyć na oleju. Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na oleju, dodać mięso i smażyć ok 15 min. Dodać pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć 20 min, doprawiając solą, pieprzem, oregano, cynamonem i kminkiem. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami mięso i bakłażany.
2. Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, dodać mąkę, ustawić na palniku i wlewać mleko. Zagotować, dodać 1 łyżkę sera i przestudzić. Dodać żółtko i ubite białko.
3. Musakę zalać sosem, posypać resztą sera i bułką tartą. Piec ok 50 min w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 02.01.2014 14:47
smaczne danie
Krystyna32 24.12.2013 11:30
wygląda świetnie
JOANNA16 08.09.2013 08:03
wygląda pysznie
ppaulina 06.08.2013 21:08
wygląda bardzo apetycznie muszę kiedyś wypróbować
Iwusia 16.06.2013 23:28
prezentuje się wyśmienicie
miki47 22.03.2013 10:01
fajny przepis
junox 29.12.2011 20:44
pysznie brzmi,ale nie jadłam
ewelina63 12.10.2011 16:48
ekstra
Tomasz17 01.09.2011 10:54
nigdy nie jadłem i muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak