Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki ziemniaczane z kurkowym sosem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
jajko 1 sztuka
mąka 1 szklanka
sól
kurki 150 g
cebula 1 sztuka
pieprz
jogurt naturalny 150 g
olej do smażenia
Gałka muszkatołowa cała Prymat do smaku
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki ziemniaczane z kurkowym sosem

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować- najlepiej jest zrobić to dzień wcześniej. Następnie ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, szczyptę soli i świeżo zmieloną gałkę muszkatołową, odrobinę pieprzu, i mąkę- na razie nie całą, tak gdzieś 2/3 szklanki i ewentualnie będziemy dosypywać w trakcie wyrabiania ciasta. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite, jak będzie się za bardzo lepić to dosypujemy trochę mąki. Z gotowego ciasta formujemy kotleciki wielkości dłoni spłaszamy je za pomoca noża i smażymy na rozgrzanej patelniz odrobiną oleju po parę minut na każdej stronie, aż się ładnie zarumienią.
W rondelku na odrobinie oliwy podsmażamy cebulę (umytą i pokrojoną w drobną kosteczkę) solimy i pieprzymy do smaku, dorzycamy masło i oczysczone, pokroone kurki. Smażymy ok 10- 15 minut, aż grzyby będą miękkie i wlewamy gęsty jogurt naturalny. Mieszamy dokładnie i sosem polewamy usmażone kotlety

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andzia123 30.03.2012 09:53
ale fajne
rjustysia 26.02.2012 11:41
Świetne danie!
Andzia1977
Andzia1977 25.11.2011 22:55
jakie to musi byc dobre!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak