Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczeń wołowa duszona

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina bez kości 70 dkg
mąka 2 dkg
tłuszcz 6 dkg
cebula 10 dkg
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczeń wołowa duszona

Mięso opłukać, usunąć z niego ścięgna, rozbić tłuczkiem, natrzeć solą i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni i na silnym ogniu zrumienić mięso ze wszystkich stron, po czym przełożyć do rondla dopasowanego wielkością. Na pozostałym tłuszczu usmażyć obraną, pokrojoną cienkie talarki cebulę i wraz z tłuszczem dodać ją do mięsa. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem do miękkości (około 2 godzin). W czasie duszenia uzupełniać wyparowany sos wodą, a pieczeń obracać, uważając, aby się nie przypaliła. Pod koniec duszenia podprawić sos resztą mąki, zagotować.
W razie potrzeby rozrzedzić sos wodą, aby nie był zbyt gęsty. Gotową pieczeń pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na szerokie, cienkie plastry, które ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia. Podawać oblane sosem, z ziemniakami, makaronem i warzywami z wody, kalafiorem, fasolką szparagową i surówką z warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Paweł13 27.08.2011 08:05
jako typowy mięsożerca - polecam!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak