Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa na mleku

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw 25 dag
mleko 0,5 szklanki
olej 1 łyżka
mąka 1 łyżka
ziemniaki 2 szt
jajko 3 szt
śmietana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa na mleku

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy.Szczaw oczyszczamy, myjemy, osączamy, wkładamy do garnka i polewamy olejem. Garnek przykrywamy i dusimy ok. 10 min. Oprószamy solą i pieprzem oraz mąką, mieszamy, zalewamy mlekiem i dolewamy zimnej wody.Gotujemy ok. 3 min., dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku.Do zupy wrzucamy pokrojone ziemniaki i chwilkę razem gotujemy. Na talerzach układamy kawałki jajek i zalewamy porcją zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 08.01.2014 00:18
moja ulubiona zupa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak