Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy placek z masą kajmakową

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

platkow migdałowych 1/3 szklanki
jajko 1 szt
letniej wody 1 łyżka
mąki krupczatki 150 g
cukru 70 g
masła 70 g
kajmak 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek z masą kajmakową

Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier. W środek wbijamy jajko i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wyrabiamy ręcznie i dodajemy wodę. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę nacieramy masłem i posypujemy mąką. Układamy w niej rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i smarujemy masą kajmakową i posypujemy migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 03.04.2013 23:53
chyba jutro zrobię podobny - jak zwykle skusiłaś ;)
Jolanta40 04.08.2011 17:13
zgadza się :)
Babciagramolka 04.08.2011 17:11
Juz go poznałam tam gdzie obie jesteśmy .Fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak