Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z serem i śliweczką .
1/2 kg mąki tortowej
50 g drożdży świeżych w kostce
2 jajka
1 żółtko
100 g roztopionej margaryny
szczypta soli
1/2 szklanki ciepłego mleka
Nadzienie:
250 g twarogu półtłustego
1/2 szklanki cukru kryształ
3 łyżki mąki
1 jajko
Dodatkowo:
20 sztuk śliwek bez pestek
cukier puder
1.W podgrzanym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru, rozrabiamy drożdże. Odstawiamy na 10 minut by powiekszyły swą obęjtość.
2.Międzyczasie łączymy składniki nadzienia mieszając wszystko ze sobą.
3.Gdy rozczyn podwoi swą objętość wlewamy do miski, w której jest wsypana mąka.
4.Jajka i żółtko rozmącamy z cukrem i wlewamy do miski.
5.Dokładnie wyrabiamy przez około 15 minut, a następnie wlewamy roztopioną margarynę.
6.Dalej wyrabiamy.
7.Odstawiamy w ciepłe miejsce miskę z ciastem drożdżowym na około 1 godzinę.(Jeśli mamy chłodno w mieszkaniu to postawmy miskę z ciastem koło gazówki, na której się coś gotuje. Podstawą wyrośnięcia ciasta jest dobre jego wyrobienie i temperatura około 21C.) Gdy ciasto urośnie wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i lekko wałkujemy.
8.Szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę nadzienia i 1 śliwkę oczywiście bez pestki.
9.Zlepiamy jak pączki. Sklejeniem układamy na posmarowanej masłem i posypanej mąką blaszce.
10.Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp. 175*. Posypujemy cukrem pudrem.
11.Robiłam pierwszy raz te bułki i znikały z talerza w mgnieniu oka.
* SMACZNEGO*