Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nalewka - Żubrowka aromatyzowana

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żubrówka 0,5 litra
gruszka 1 sztuka
jabłko 1 sztuka
śliwki węgierki 5 sztuk
cukier 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Nalewka - Żubrowka aromatyzowana

Owoce umyć. Jabłko i gruszkę obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, podzielić na na ćwiartki, a śliwki ponakłuwać widelcem. Owoce wrzucić do słoja lub innego szklanego naczynia, zalać wódką, dodać cukier, wymieszać, słój szczelnie zamknąć i na 3 miesiące odstawić w ciepłe miejsce. Następnie nalew zlać do drugiego słoja, dokładnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Gdy płyn uzyska zadowalającą klarowność, rurką ściągnąć go do butelki. Osad przefiltrować i uzyskany płyn połączyć z tym w butelce. Odstawić nalewkę, by dojrzała, czyli na pół roku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia37
Natalia37 04.08.2011 13:50
takiej nie próbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak