Sos śmietanowo-cebulowy

Sos śmietanowo-cebulowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebuli

    3 szt.
  • masła

    5 dag
  • śmietany 18%

    150 ml
  • mąki pszennej

    3 dag
  • mleka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię i poddusić na maśle pilnując aby się nie zrumieniła, od czasu do czasu podlewając mlekiem. Gdy cebula będzie miękka wlać do niej śmietanę wymieszaną z mąką, solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem podgotować. Tak przygotowany sos można podawać do rożnego rodzaju mięs, a także jeśli ktoś bardzo lubi smak cebulki można takim sosem zastąpić sos majonezowy w sałatce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

08.10.2011 10:50
dobre

Misiek1

25.02.2011 06:54
ciekawy sos

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat