Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śmietanowo-cebulowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebuli 3 szt.
masła 5 dag
śmietany 18% 150 ml
mąki pszennej 3 dag
mleko 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śmietanowo-cebulowy

Cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, przełożyć na patelnię i poddusić na maśle pilnując aby się nie zrumieniła, od czasu do czasu podlewając mlekiem. Gdy cebula będzie miękka wlać do niej śmietanę wymieszaną z mąką, solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystko razem podgotować. Tak przygotowany sos można podawać do rożnego rodzaju mięs, a także jeśli ktoś bardzo lubi smak cebulki można takim sosem zastąpić sos majonezowy w sałatce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 08.10.2011 10:50
dobre
Misiek1 25.02.2011 06:54
ciekawy sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak