Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dzień i noc

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt kakaowy 1 szt.
czekolada biała 300 g
śmietana 30% 300 ml
jajko 5 szt.
cukier 2 łyżki
brzoskwinie w puszce 1 szt.
galaretka brzoskwiniowa 2 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat
twaróg 600 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dzień i noc

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę zalewamy zimną wodą, a gdy napęcznieje rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku. Jajka (uprzednio umyte i sparzone wrzącą wodą) ubijamy z cukrem na parze. Ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Tak przygotowaną masę dajemy porcjami do zmielonego sera stale miksując. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy ją z masą czekoladowo-serową.
Biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy sokiem z brzoskwiń.
3/4 kremu równomiernie rozprowadzamy na blacie czekoladowym i schładzamy w chłodziarce do zatężenia. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, rozsmarowujemy resztę kremu.

Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Owoce układamy na górnej warstwie serowej. Brzoskiwnie dokładnie odsączone z syropu kroimy na cienkie półplasterki i układamy jak dachówkę. Zalewamy tężejącą już galaretką i ponownie umieszczamy w chłodziarce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 28.10.2011 10:06
mniam
Nina7 05.08.2011 11:06
Ale pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak