Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto przekładane na herbatnikach

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa krówkowa 500 g
budyń śmietankowy 1 szt.
mleko 1,5 szkl.
cukier 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 kostka
śmietana 30% 500 ml
śmietan fix 2 szt.
herbatniki 2 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto przekładane na herbatnikach

Przygotować masę budyniową: Proszek budyniowy mieszamy z mąkami i mieszamy z około 0.5 szklanki zimnego mleka. Zagotować resztę mleka i jak będzie się już prawie gotować dodać cukier. Następnie wlać rozmieszany proszek budyniowy i zagotować mieszając. Przestudzić. Utrzeć margarynę/masło i dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając.

Prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową. Na dnie wyłożyć jedną warstwę herbatników, na ciasteczkach rozsmarować masę budyniową. Na masie wyłożyć drugą warstwę herbatników. Wyłożyć na to masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą ciasteczek. Ubić śmietanę a pod koniec ubijania dodać śmietan fixy. Ubitą śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 30.09.2011 08:40
Pyszności
Nina7 05.08.2011 11:06
Cudne ciasto!
iziona 04.08.2011 08:42
Apetycznie się prezentuje .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak