Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus borówkowy podawany w koszyczkach z brzoskwiń

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 450 gram
cukier puder 1 szklanka
cukier waniliowy 1 saszetka
cytryna 1 sztuka
brzoskwinie w puszce 1 puszka
sos jagodowy do smaku
twarożek 300 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Mus borówkowy podawany w koszyczkach z brzoskwiń

Cytrynę umyć, przekroić na pół i z każdej połówki wycisnąć sok. Borówki dokładnie umyć i odsączyć z nadmiaru wody. Następnie oczyszczone borówki wsypać do miski i dodać wcześniej wyciśnięty sok z cytryny. Dodać również cukier puder i cukier waniliowy. Całość zmiksować. Twarożek zmielić podwójnie, a jeśli będą jeszcze grudki to nawet potrójnie. Dodać do masy borówkowej i ponownie zmiksować na najwyższych obrotach, aby powstała jednolita masa. Połówki brzoskwiń wyciągnąć z puszki, odsączyć z nadmiaru zalewy i wydrążyć w nich głębsze dziury (powiększyć te powstałe po usunięciu pestki w szerz). Przygotowaną masę włożyć do \"pistoletu do dekorowania\" i wycisnąć z niego ładnie wymodelowany mus, kręcąc go wokół wydrążonej dziurki. (opcjonalnie można wsypać do tych dziurek kilka niezmiksowanych borówek - wedle uznania). Kręcić tak długo masą, aż powstanie piramidka ze szpiczastym wierzchołkiem. Tak przygotowany deser wstawić do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu borówkowe koszyczki wyciągnąć i polać nie dużą ilością sosu jagodowego od góry (by spływała z wierzchołka w dół). Podawać na zimno.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 17.10.2011 23:29
dobre
Adamorek 17.10.2011 23:29
dobre
magical66 27.09.2011 23:57
brzmi świetnie
Dorian 13.09.2011 08:47
smacznosc
Kate131 15.08.2011 08:13
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak