Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto serowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka 3/4 szkl
gorzka czekolada 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 5 łyżek
twaróg 1 kg
jajko 5 szt
biała czekolada 1 tabliczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
śmietana 30% 300 ml
cukier 3 łyżki
DODATKOWO:
brzoskwinie w puszce 2 puszki
galaretka brzoskwiniowa 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowe

Ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z przestudzoną czekoladą i łączymy ostrożnie z ubitymi białkami. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C.
Ja użyłam blaszki o wymiarach 28x40 cm.
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z blaszki i odstawiamy do wystudzenia.
Masa serowa: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę również rozpuszczamy w 1/4 szkl wody, odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem na parze. Ciągle ubijając dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę.
Ser miksujemy. Podczas miksowania sera, porcjami dodajemy masę czekoladową.
Następnie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Ubitą śmietanę delikatnie łączymy z masą serowo-czekoladową.
Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto czekoladowe i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.

Galaretki brzoskwiniowe przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na półplasterki i układamy na masie serowej. Całość zalewamy tężejącymi galaretkami i ponownie schładzamy w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justa32 29.10.2012 16:57
ale mi przyszedł smak
Beatris 12.10.2011 11:56
Ja również skusiłabym się przynajmniej na kawałeczek.
Nina7 04.08.2011 22:03
Rzeczywiście kusi... Pyszności:)
Robert10 04.08.2011 20:20
i u mnie pusto a tu takie kuszące ciacho
iziona 04.08.2011 08:46
Dzisiaj bym oddała wszystko za kawałek tego ciasta bo u mnie nawet suchego herbatnika nie ma .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak