Tort czekoladowy z truskawkami

Tort czekoladowy z truskawkami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    100 gram
  • mąka ziemniaczana

    40 gram
  • kakao ciemne

    20 gram
  • cukier puder

    110 gram
  • truskawki

    500 gram
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • sok truskawkowy

    1 szklanka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • czekolada gorzka

    200 gram
  • śmietana kremówka

    1/2 litra
  • mascarpone

    250 gram
  • cukier puder

    1 łyżka
  • herbata

    3/4 z cytryną
  • jajka

    5 duże
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

BISZKOPT KAKAOWY: białka oddzielam od żółtek, ubijam białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodaję cukier, dalej ubijając. Następnie dodaję po jednym żółtku, ciągle ubijając. Kakao i obie mąki mieszam, przesiewam przez gęste sitko i delikatnie łączę z masą jajeczną /na bardzo wolnych obrotach miksera/.
Wykładam papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 22 cm, boków formy niczym nie smaruję, przelewam do niej ciasto. W temperaturze 165 stopni piekę 30 minut na środkowym poziomie piekarnika z włączoną grzałka dolną i górną, bez termoobiegu.
Wyłączam piekarnik, zostawiając uchylone drzwiczki na ok. 15 minut. Następnie odstawiam do całkowitego wystygnięcia ciasta.
Boki oddzielam nożem od tortownicy dopiero, gdy ciasto jest zupełnie zimne. Na blaty dzielę dopiero następnego dnia.

MASA TRUSKAWKOWA: oczyszczone truskawki kroję na małe kawałki. ¾ szklanki soku wlewam do rondelka i zagotowuję, pozostały sok mieszam z mąką ziemniaczaną i dodaję do rondelka, energicznie mieszając przez moment / tak jak kisiel /. Dodaję pokrojone truskawki i mieszam. Odstawiam do lekkiego przestygnięcia.

MASA CZEKOLADOWA: połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą, ale nie gorącą miksuję z serkiem mascarpone. Mocno schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem i łączę z czekoladą i serkiem.

WYKONANIE: biszkopt dzielę na trzy blaty. Pierwszy blat nasączam zimną herbatą z cytryną, wykładam połowę masy truskawkowej, a na nią masę czekoladową. Przykrywam drugim blatem i postępuję tak jak z pierwszym. Nakładam trzeci blat, nasączam i rozsmarowuję masę czekoladową, również na bokach. Dekoruję truskawkami i czekoladową posypką.

*Tort najlepiej jest przygotować na dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce w pojemniku na ciasto.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (57)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edyta-25

29.06.2017 13:20
Truskawki w lecie goszczą w kuchni obowiązkowo!!! Z czekoladą - poezja!

Bożena Matuszczyk

25.01.2017 19:48
Piękny torcik .Super smaki;)

Lis

11.07.2016 08:18
Wygląda zachwycająco

smerfetka79

06.05.2016 10:25
dokładnie i do tego piekny!

KORAL

26.04.2016 22:51
Pysznie wygląda

tobi1989

19.03.2016 07:54
Zachwycający :)

Aneczka92

20.02.2016 20:11
Ale świetny! ;)

anka1988

28.12.2015 21:38
piękny tort!

pestka

21.10.2015 12:13
bardzo smaczny deser

Klausia

25.07.2015 19:32
dobry tort :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat