Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos holenderski

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miękkiego masła 3 łyżki
żółtek 5 szt
mąki 1 łyżka
cytryna 1 szt
cukru 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki
soli 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Sos holenderski

Masło utrzeć z żółtkami, dodać mąkę, otartą skórkę z cytryny, cukier, pieprz i sól. Stale mieszając rozprowadzić masę wrzątkiem do konsystencji sosu. Wlać wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać i podgrzać prawie do wrzenia. Nie gotować. Po ostudzeniu podawać do ryb, warzyw i białych mięs

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 09.04.2015 07:28
ciekawy sos
Ewa36 17.09.2012 16:54
super
iza15 12.06.2011 23:40
pyszny
aleksa123 03.06.2011 08:18
Spróbuję
Bart 19.03.2011 23:54
uwielbiam sosy więc go wypróbuję
kotlet 19.03.2011 23:45
ciekawa propozycja
AgaS10 27.01.2011 15:26
dobry prosty sosik:)
szajba2 13.12.2010 15:38
o holender!
patusia 09.11.2010 02:35
Ciekawy przepis.
buksiak12 28.08.2010 10:28
fajny przepis
Dorota71 28.08.2010 09:07
przepis warty wypróbowania
Emilia22 28.08.2010 08:29
muszę wypróbować ten przepis
krysia50 29.07.2010 21:57
Smaczny sos.
halina17 28.07.2010 23:34
Dobry przepis.
Barbara55 12.06.2010 18:40
nie za kwaśny?
halina17 08.05.2010 10:32
Dobry sos.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak