Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki bez pestek 30 dag
mąka 25 dag
cukier 10 dag
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 12 dag
sól 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi ze śliwkami

Mąkę łączymy z zimnym masłem, cukrem, szczyptą soli, jajkiem i łyżką zimnej wody. Szybko zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce przynajmniej przez godzinę.Następnie ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka i na każdym kawałku układamy połówkę śliwki. Jeśli śliwki są kwaśne możemy posypać odrobiną cukru a następnie starannie zlepiamy brzegi. Pierogi smarujemy żółtkiem wymieszanym z szczyptą soli i łyżką zimnej wody. Pieczemy ok. 15 min w temp. 200 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.06.2012 12:27
fajne
Izabela28 16.11.2011 09:38
smaczne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak