Pianka z nutką pomarańczy

Pianka z nutką pomarańczy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajek

    7 szt.
  • mąki pszennej tortowej

    6 łyżek
  • mąki ziemniaczanej

    3 łyżki
  • cukru pudru

    1 i 1/2 szklanki
  • octu

    1/2 łyżeczki
  • proszku do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śmietanki 30%

    750 ml
  • galaretki pomarańczowej

    1 szt.
  • pomarańczy

    2 szt.
  • żelatyny

    5 łyżeczek
  • sok z połowy cytryny

    do smaku
  • cukru kryształu

    3 łyżki
  • brandy

    70 ml
  • aromat waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto biszkoptowe: mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek i ubić sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać kolejno ocet, 3/4 szklanki cukru pudru, żółtka i na samym końcu wymieszane mąki. Wstawić do piecyka na 30 minut (190 stopni). Ostudzić.

Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i pozostawić do ostygnięcia.

Poncz: zagotować 1/4 szklanki wody z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, cukrem kryształem i aromatem waniliowym. Ostudzić i wymieszać z alkoholem.

Pomarańczowa bita śmietana: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, przestudzić i wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Śmietanę 30% wstawić do zamrażarki na 10 minut, a następnie ubić z dodatkiem pozostałego cukru pudru. Połączyć ubitą śmietanę z sokiem pomarańczowym.

Przestudzone ciasto biszkoptowe nasączyć przygotowanym ponczem. Wyłożyć ubitą śmietanę i na wierzch tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na około 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszkalider

10.10.2012 08:06
Rewelacja!

Jastinka

25.03.2012 23:03
świetne

iknkirke

22.02.2012 09:46
smaczne

cukiereczek

10.07.2011 09:00
rewelacja

ElizaT

15.06.2011 08:18
musiała być smaczna

Izka192

30.01.2011 19:47
świetnie wygląda i na pewno smaczne.

IlonaAlbertos

29.12.2010 15:16
Ładnie się prezentuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat