Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szkl.
cukier puder 2 łyżki
masło 1/2 kostki
rabarbar 1 szkl.
truskawki świeże 4 szkl.
śmietana 30% 1 szkl.
żółtko jajek 6 szt.
mąka pszenna 1/4 szkl.
cukier 3/4 szkl.
białko 6 szt.
cukier 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i posiekanym masłem, aż utworzą się drobne grudki – tak jak na kruszonkę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i jej dno wylepić przygotowaną mieszanką, dobrze wciskając ją w dno formy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.

Nadzienie: W dużej misce wymieszać mąkę, cukier oraz sól. Żółtka roztrzepać, wymieszać ze śmietanką i połączyć z suchymi składnikami. Całość dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony rabarbar i truskawki, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180ºC, przez około godzinę.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder, a następnie wyłożyć ją na upieczone ciasto. Całość piec jeszcze przez około 10 - 15 minut, aż beza się zrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aleksa123 12.09.2011 14:33
zjadłabym:-)
suzana 03.08.2011 20:32
pychota
1j1o1l1a1 03.08.2011 20:13
wow! pyszotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak