Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baklava

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 40 dag
orzechy włoskie 15 dag
orzechy laskowe 15 dag
cukier puder 45 g
cynamon 1,5 łyżeczki
masło 15 dag
miód prawdziwy 15 dag
sok z cytryny 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Baklava

Baklavę najlepiej przygotować w blaszce o wymiarach około 20x20cm.
Ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy na cienką warstwę, docinamy do wymiaru blaszki. Orzechy siekamy , mieszamy z cynamonem oraz cukrem pudrem i tak przygotowaną mieszankę (1/5 część) wysypujemy na ciasto ( należy pamiętać o wysmarowaniu blaszki masłem). Na orzechy kładziemy plasterki pokrojonego masła. Kładziemy kolejną warstwę ciasta i kolejną orzechów i masła, aż do momentu wyczerpania składników. Baklavę pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Upieczoną baklavę kroimy na kawałki i skrapiamy wcześniej zagotowany miodem z sokiem cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.03.2014 13:13
Uwielbiam baklawę,ta wygląda pysznie,zjadłabym :-)
Izabela/bella81 01.08.2012 08:16
super
Andysz 05.05.2012 08:59
rewelacja;)
jeanette_v 16.03.2012 20:53
Super!.
BernadettaP 25.11.2011 08:19
pycha :)
lee-aa 17.08.2011 21:56
a ja się porywałam niemalże z motyką na ciasto filo i nie pomyślałam o francuskim zamienniku...
Iwusia 16.08.2011 23:32
mniam !!!
Seba 11.08.2011 09:29
super
FAFIK 10.08.2011 06:48
Fajny przepis!
Jolanta_P-S 07.08.2011 11:15
bardzo smaczny słodki deserek
anemon 04.08.2011 07:00
Wygląda przepysznie.
Kopiko1983 04.08.2011 06:50
Jak z orzechami to już mi smakuje! A poza tym świetnie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak