Przepis i sposób przygotowania na: Gruziński chleb serowy
Do pozostałego mleka dodaj masło i delikatnie podgrzewaj do rozpuszczenia się masła, odstaw do przestygnięcia.
Pozostałą mąkę przełóż do sporej miski, wlej wyrośnięty rozczyn, letnie mleko z roztopionym masłem i sól, miksuj około 10 minut. Następnie przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i jeszcze przez moment wyrabiaj rękoma. Włóż ciasto do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto wyraźnie zwiększy objętość.
Przygotuj nadzienie: włóż do miski pokruszony twaróg, miękkie masło, jajko i całość zmiksuj. Dodaj pokrojone w kosteczkę pozostałe sery i wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószona mąką stolnicę i ponownie dobrze zagnieć ciasto rękoma. Rozwałkuj je na placek o średnicy 50 cm i oprósz mąką, złóż placek na pół, a następnie jeszcze raz na pół tak, aby placek stał się ćwiartką koła. Przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 23 cm, umieszczając na środku formy róg ciasta. Rozłóż ciasto tak, aby równomiernie zwisało z brzegów formy. Delikatnie wygładź ciasto na dnie tortownicy. Ułóż serowe nadzienie tworząc na środku małą górkę. Luźnymi fałdami ciasta zakryj nadzienie, a końcówki skręć na środku w węzeł. Przykryj tortownicę lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku około 60 minut.