Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki duszone

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki 1 kg
koperek 2 łyżki
śmietana 18 proc 200 ml
żółtko jajek 1 szt.
bulion warzywny 100 ml
masło 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki duszone

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i wydrążamy całą środkową część z nasionami.
Kroimy w dużą kostkę, lekko solimy i odstawiamy na ½ godziny.
Po tym czasie odciskamy ogórki ze zbędnego płynu. W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy do niego ogórki i wlewamy bulion.
Dusimy je około 10 minut na małym ogniu. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i powoli wlewamy do ogórków. Dusimy kolejne 10 minut. Zestawiamy z ognia i dopiero wtedy dodajemy sól i pieprz do smaku oraz koperek. Mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak