Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doskonała piana z białek

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt.
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Doskonała piana z białek

Jajka myję, pojedynczo rozbijam i starannie oddzielam białka od żółtek. Białka przelewam do naczynia, pamiętając, że wtłaczanie powietrza pomiędzy cząsteczki białka zwiększa jego objętość aż 8 razy! Pamiętam też o tym, że białka nie tolerują ani ociupiny tłuszczu, dlatego też miska i przyrząd do ubijania starannie wcześniej myję i suszę.

Białko ubijam najpierw 2 minuty na wolnych obrotach, potem minutę na średnich, a na największych obrotach ubijam aż do uzyskania sztywnej piany. Dobrze ubita piana nie leje się, a odwrócona z miską do góry dnem jest zwarta i nie wypada. Pamiętam też, aby nie ubijać jej zbyt długo, bo delikatne pęcherzyki zaczną pękać i piana zamieni się z powrotem w płyn.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak