Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb wiejski

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka chlebowa 450 gram
woda letnia 300 militrów
drożdże świeże 30 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1,5 łyżeczki
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb wiejski

1.Do miseczki wlać 150ml wody, domieszać cukier oraz drożdże. Odstawić na 5 minut i ubić W dużej misce wymieszać mąkę z solą, Na środku zrobić wgłębienie, wlać nasze rozrobione drożdże. Połączyć z taką ilością mąki, aby powstała miękka pasta, przykryć miskę ścierką i odstawić na 20 minut, aż całość sie spieni
2.Do miski wlać pozostałą wodę oraz oliwę.Wymieszać z mąką, w razie potrzeby dodać odrobinę wody, ma postać jędrne ciasto.
3.Włożyć ciasto do posmarowanej oliwą miski Obrócić kilkakrotnie, aby pokryło sie tłuszczem całe nasze ciasto. Przykryć scierką odstawic w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aż podwoi swoją obiętość. Wygnieść powietrze z ciasta, odstawić na kolejne 10 minut.
4.Podzielić ciasto na 3 równe części. Uformować z nich kształt liny, splatamy warkocz sklejając końcówki. Układamy na oprószonej mąką blaszce do pieczenia i odstawiamy na 45 minut aż podwoi swoją objętość.
5.Smarujemy ciasto oliwą, pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220*C na złoty kolor. Chleb jest gotowy gdy wyda nam głuchy odgłos pukając go od spodu:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 10.07.2012 23:56
super są takie domowe chlebki
Agiatis 03.08.2011 16:11
spróbuj to naprawdę jest proste:)
czekoladka_m 03.08.2011 15:36
Jeszcze nigdy nie piekłam chleba, Twój wygląda tak pysznie!!
anemon 03.08.2011 13:03
Bardzo apetycznie wygląda Twój chleb.
halina17 03.08.2011 11:56
smaczny chleb

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak