Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

jabłecznik z pianką leśną

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
proszek do pieczenia 2 łyżki
mąka 3 szklanki
margaryna 250 gram
cukier 1 szklanka
jajko 5 sztuk
olejek waniliowy
cynamon
kisiel 1 o smaku owoców leśnch

Przepis i sposób przygotowania na: jabłecznik z pianką leśną

Mąkę wsypać do miski. Dodać masło, 6 łyżek cukru, olejek waniliowy i proszek do pieczenia, posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć sok, dodać resztę cukru i cynamon. Dwie trzecie ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 1/3 stawić do zamrażarki na 0,5 godz - potrzebne aby zetrzeć na wierzch.
Ubić pianę z białek, dodać do piany kisiel w proszku i delikatnie zamieszać. Na cieście rozłożyć jabłka, ubitą pianę, i posypać startym ciastem (na tarce o grubych oczkach).
Piec w 180°C przez około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 23.08.2011 12:12
lubię takie ciacha...
halina17 03.08.2011 12:00
pyszny
ewasylwia 03.08.2011 11:41
fajne ciasto
SmacznaPyza 03.08.2011 10:51
szkoda, że ten leśny aromat jest sztuczny....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak