Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone z wołowiny na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 70 dkg
woda 3 łyżki
olej 4 łyżki
musztarda 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
cebula 15 dkg
sól
pieprz
ketchup 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone z wołowiny na ostro

Mięso wołowe (chuda, pozbawione widocznych ścięgien) zemleć w maszynce z drobnym sitkiem.Dodać do mięsa letniej wody i dobrze wyrobić mięso.Rękami zwilżonymi w wodzie uformować 4-5 równej wielkości płaskich, okrągłych kotletów. Cebulę pokroic w drobną kostkę.Czosnek rozgnieść. W kubeczku wymieszać musztardę, keczup.Wlać łyżkę przyprawy do zup, dodać sok lub kwas cytrynowy, odrobinę keczupu, musztardy wymieszać. Przed samym podaniem usmażyć na rozgrzanym oleju kotlety na rumiano z obu stron. Na każdy kotlet położyć po łyżce przygotowanego sosu.Patelnię przykryć i dusić około 10 minut. Podawać z ziemniakami i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak