Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane po Bieszczadzku z mięsem i smietaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Placki ziemniaczane po bieszczadzku to tradycyjne danie podkarpackie, czyli placki ziemniaczane podane z gulaszem oraz kwaśną śmietaną i dodatkiem drobno pokrojonych ogórków konserwowych. 

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula biała 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
jajko 2 szt
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki
łopatka bez kości 1 kg
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 łyżeczki
przecier pomidorowy 2 łyżki
śmietana 18 proc
ogórki konserwowe 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane po Bieszczadzku z mięsem i smietaną

Placki ziemniaczane po bieszczadzku to jeden z wielu przepisów na podanie tego tradycyjnego dania. Z jednej strony przypominają przepis na placki ziemniaczane po węgiersku ponieważ podane są z gulaszem, ale dodatkowo zaserwowane z łyżką kwaśnej śmietany i posiekanymi ogórkami konserwowymi zyskują zupełnie nowego charakteru i bieszczadzkiego dodatku. Placki ziemniaczane po bieszczadzku to treściwe danie, które z pewnością zaspokoi głód nie tylko zgłodniałych górali. 

1. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy ścieramy na tarce duże oczka lub przepuszczamy przez malakser także większe oczka.

2. Dodajemy pieprz, sól, 2 jajka mąkę i dobrze mieszamy.

3. Smażymy duże placki.

Nadzienie do placków - na patelnie dajemy kawałki mięsa, solimy, pieprzymy dodajemy wyciśnięty czosnek, pokrojoną cebulę smażymy na złoto. Dodajemy przecier pomidorowy można doprawić Przyprawą do potraw Kucharek, podlewamy wodą lub bulionem. Smażymy, dusimy mięsko do miękkości. Pod koniec doprawiamy majerankiem i pieprzem.

Na usmażonego placka kładziemy gulasz na to drugi placek, potem śmietana i pokrojone ogóreczki.

Placki ziemniaczane po bieszczadzku to treściwa wersja klasycznych placków ziemniaczanych. Wędrówki bieszczadzkimi szlakami potrafią być wyczerpujące, dlatego placki ziemniaczane po bieszczadzku będą tutaj idealnym posiłkiem, dzięki któremu zregenerujecie siły! Więcej przepisów na placki ziemniaczane znajdziecie w serwisie Doradca Smaku: LINK 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 08.11.2013 20:46
bardzo apetyczne! mniam!
Mati13 07.10.2013 20:46
uwielbiam takie
mela25 01.08.2013 13:22
bardzo smakowite
gusia1000 04.05.2013 09:09
Lubię je jeść.
agnieszka214 09.05.2012 16:01
pychota
Gabriela7 26.08.2011 07:40
pycha
iwa643 03.08.2011 05:51
Ozdabiamy koperkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak