Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowe roladki cielęce duszone w winie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 500 gram
białe wino 1 szklanka
musztarda 4 łyżki
pomidory 300 gram
czarne oliwki 70 gram
czosnek 4 ząbki
oregano do smaku
rozmaryn do smaku
tymianek do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ziołowe roladki cielęce duszone w winie

Czosnek obrać, przepuścić przez rozdrabniarkę, a następnie dokładnie rozetrzeć z dodatkiem soli. Wymieszać z tymiankiem, oregano i rozmarynem. Plastry cielęciny dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie odsączyć z jej nadmiaru. Jeśli są grube można je lekko zbić. Następnie natrzeć pieprzem i solą. Dokładnie posmarować z jednej strony musztardą i posypać wcześniej przygotowaną czosnkowo-ziołową mieszaniną. Tak przygotowane plastry pozwijać w ruloniki, tak by farsz znajdował się w środku. Zwinięte ruloniki obwiązać bawełnianą nicią. Następnie ułożyć je na rozgrzanej patelni i lekko podsmażyć na wolnym ogniu. Gdy już nabiorą barwy ściągnąć je z patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Roladki znajdujące się w naczyniu zalać wcześniej przygotowanym bulionem z kostki oraz białym, wytrawnym winem. Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić w naczyniu pod przykryciem przez 60 minut. Na 10 minut przed końcem duszenia dodać oliwki. Roladki smakują doskonale w połączeniu z ryżem, jak i makaronem (jako dodatek).

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 03.10.2011 20:37
rewelacja
Izabela28 06.09.2011 09:05
wyśmienite:)
teresa18 25.08.2011 22:49
ciekawe danie
Kate131 15.08.2011 08:14
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak