Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki pomarańczowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 75 g
mąka 250 g
mielone migdały 25 g
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 60 g
skórka z jednej pomarańczy
sok pomarańczowy 100 ml
mleko 100 ml
m&m\'s żółte
gorzka czekolada
płatki migdałowe
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki pomarańczowe

Masło roztopić i ostudzić. Do masła dodać roztrzepane jajko, mleko i sok pomarańczowy. W drugiej misce zmieszać mąkę, skórkę pomarańczową, migdały, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Zawartość obu misek połączyć ze sobą, ale niezbyt dokładnie- dosłownie parę razy zamieszać łyżką- ma zostać dużo grudek- wtedy muffinki ładniej wyrosną i będą smaczniejsze.
Przygotować formę do pieczenia muffinek- w każde wgłębienie włożyć papilotkę, lub posmarować masłem. Każde wgłębienie wypełnić ciastem do 2/3 wysokości.
Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej rysować na żółtych m&m’s paski i oczka. Za pomocą czekolady przykleić płatki migdałowe- jako skrzydełka. Gotowe pszczółki przyklejać za pomocą czekolady do upieczonych i ostudzonych muffinek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asia1985 16.10.2012 18:02
ciekawy przepis :)
Beatris 12.08.2011 16:36
Jestem miłośniczką muffinek. Zjadłabym chociaż jedną taką.
Nina7 03.08.2011 14:30
Muszą być pyszniutkie!
Henryka2 03.08.2011 00:16
Ale ładne!
agnieszka137 02.08.2011 23:48
wyśmienite:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak