Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szynka z rozmarynem i żurawiną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 szt.
czosnek 10 ząbków
Musztarda francuska Prymat
olej
sól
rozmaryn 3 gałązki
szalotka kilka szt.
papryczka chili kilka szt.
żurawina 500 dag
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: szynka z rozmarynem i żurawiną

Mięso umyj i osusz. Czubkiem ostrego noża równomiernie na całej powierzchni szynki zrób 20 niedużych nacięć i powkładaj w nie obrane, przekrojone wzdłuż na pół główki czosnku. Odstaw na 3 godz. do lodówki.
Mięso lekko oprósz solą, nasmaruj dość grubą warstwą musztardy. Ponownie wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Mięso włóż do wysmarowanej obficie olejem brytfanki i piecz najpierw 30 min. w temp. 200 stopni pod przykryciem, potem następne 30 min., bez przykrycia 1 60 stopni.
Umytą żurawinę podduś przez chwilę z niewielką ilością cukru.
Pieczeń podawaj z rozmarynem, żurawiną, szalotkami i papryczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iza15 05.10.2011 19:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak