Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z kremem budyniowym i polewą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło lub margaryna 120 g
mąka tortowa 1 szklanka
woda 200 ml
jajko 5
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
masło 1 kostka
budyń śmietankowy 1
mleko 0,5 l
Polewa:
margaryna 100 g
mleko 0,5 szklanki
cukier 2 łyzki
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem budyniowym i polewą

Tłuszcz rozpuścić, dolac wodę i gotować aż zawrze. Wsypac mąke i wymieszać aż będzie gęste. Gdy się przestudzi wbić jajka i wsypac proszek. Ciasto podzielic na 2 części i każda z osobna rozłożyc na blasze i upiec.
Ugotowac budyn i przestudzić. Masło utrzeć na puch i dodawac po łyżce zimnego budyniu cały czas miksująć.
Ciasta przełożyć masą i polac polewa przygotowana z rozpuszczonego tłuszczu wymieszanego na ogniu z mlekiem, cukrem i kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak