Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dymek z truskawkami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl.
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
żółtko jajek 6 szt.
cukier puder 2 łyżeczki
masło 1,5 kostki
truskawki 75 dag
kakao 1 łyżka
białko 6 szt.
cukier 1,5 szkl.
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżkeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dymek z truskawkami

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i podzielić je na pół. Jedna część owinąć woreczkiem foliowym i zamrozić. Drugą również podzielić na dwie części i każdą osobno zamrozic w torebce foliowej.
Przygotować odpowiednią formę - tortownicę o sr. 28 - 30 cm lub formę o wymiarach 24 cm x24 cm (lub wiekszą).
Większą część ciasta zetrzeć na dno formy, równo rozprowadzić kruszonką.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i położyć przecięciem do dołu. Oprószyć je prze sitko kakao. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Na truskawki zetrzeć drugą część ciasta, na to nałożyć pianę z białek, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. w temp. 180 st.C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.07.2012 07:16
fajne ciacho
Misiek1 03.08.2011 14:49
Pyszności!
1j1o1l1a1 02.08.2011 19:05
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak