Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik ciemny mojej mamy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 i 3/4 kostki
mąka 3 szklanka
cukier 2,5 szklanka
żółtko jajek 4 szt
kwaśna śmietana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 6 szt
budyń śmietankowy 1
ser biały 1 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik ciemny mojej mamy

Najpierw przygotowujemy ciasto: połączyć na stolnicy 3/4 kostki margaryny, 3 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, kakao i proszek do pieczenia. Wyrobić i wstawić na 20 minut do lodówki. Następnie przygotować masę serową. Zmiksować margarynę, 6 żółtek i 1 szklankę cukru, dodawać do masy po 1 łyżce sera ( może być taki z wiaderka-ja kupuję w Biedronce) i dalej miksować. Dosypać budyń w proszku i wlać olejek-ja używam migdałowego bądź waniliowego. Białka ubić z 0,5 szklanką cukru na sztywną pianę. Dodać białka do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę ( 30/40) wyłożyć większą połowę ciasta. Na ciasto wlać masę serową, a na nią zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny i 10 minut. Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 08.02.2012 09:00
super
Norgiusz 08.02.2012 09:00
super
Paweł13 11.08.2011 16:48
pyszne
Pacia 02.08.2011 22:07
ja też:) w weekend będę go piekła to pokaże jak wyjdzie;)
anemon 02.08.2011 21:04
Smaczny sernik piecze Twoja mama, właśnie taki lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak